Höstträff 2016

av Helene Carlbäck

Faluns egen gudinna. Ett vackert uttryck använt av förre stadsantikvarien i Falun, Örjan Hamrin när han talade om den (väl)svarvade jungfrun. På GFK:s höstmöte den 22 oktober möttes Örjan av en förväntansfull publik av Falu-entusiaster i en fullsatt hörsal på Myntkabinettet i Stockholm. På bordet bredvid talarstolen hade Örjan radat upp Falujungfrur representerande olika perioder i hennes liv. Efter föredraget gavs åhörarna möjligheter att få medhavda jungfrur bedömda och tidsbestämda av föredragshållaren.

För 75 år sedan nyupptäcktes Falujungfrun av den entusiastiske Falufrämjaren Svante Svärdström. I sökandet efter en ny Falusymbol hittade Svärdström i ett hus på gamla Herrgårn en svarvad furudocka, målad med klädsel som en bondmora på 1800-talet, t.o.m. med en viss barock touch i snittet. På huvudet den karakteristiska hatten med chick fjäder. Svärdströms efterforskningar visade att Falujungfrun hundra år tidigare hade sålts t.ex. som friargåva, på marknader kring Tomasmäss. Efter Svärdströms fynd gjorde dockan snabb karriär som symbol för olika aspekter av Falun. Självaste kronprinsparet visade intresse för den sköna jungfrun.

Kommersialiseringen av Falujungfrun var dock något som Svärdström var ljumt intresserad av, men han fick ge sig inför Faluns mäktige patron, Stora Kopparbergs bergslag, som använde jungfrun för att saluföra Falu ättika.

Mötet avslutades med att tidigare ordföranden Olle Eklund förärades en mycket speciell Falujungfru. Därefter dags för lunch med livgivande drycker och animerade samtal.