Höstträff 2018

Dalaresan

Höstträffen 2018 hölls i Falun; för dem som reste med gemensam buss från Stockholm alternativt Uppsala blev det ett utvidgat program. I Bergslagen nära gränsen till Dalarna, klev nämligen Örjan Hamrin på och resenärerna fick en förstklassig guidning genom det gamla gruvlandskapet kring Norberg, med rester av hyttor, masugnar och gruvhål. Norberg är inte en ort, berättade Örjan – det är en hel trakt.

Ändå finns förstås orten Norberg, en gång i tiden så betydelsefull för bearbetningen av kopparen från Falu gruva. I uppteckningar från 1600-talet går Norberg under beteckningen ”Gamla byn” och är då en stadsdel i Falun! Bussen stannade där för paus. Elsa Anderssons anrika konditori frekventerades, tangobakelse serverades. Och den dekorativa arkitekturen i Norberg besågs.

Så gick färden vidare, med ytterligare berättelser om landskapet vi reste igenom. Fortsatt mycket intressant; välbefinnandet förhöjdes av att det var en rasande grann höstdag att beundra genom bussfönstren.

Slutmålet var alltså Falun. Vi landade vid Pelle Bergs backe på Kvarnberget där kamrater bosatta i Falun med omnejd väntade. Dags för Emma Zorn, presenterad av Birgitta Sandström, konstvetare, tidigare chef för Zornmuseet i Mora och författare till boken ”Emma Zorn”.

En spännande berättelse i ord och bild fick vi ta del av, om Emmas resor, dräkter, umgängesliv och äktenskapet med Anders Zorn – som knakade i fogarna, men höll. Efter föredraget gavs möjlighet att köpa signerade exemplar av Birgittas bok. På det följde en välsmakande lunch i Cariannas restaurang och det efterlängtade umgänget med Falukamrater.

 

Text: Helene Carlbäck, foto: Wikipedia